top of page

Voor Mensen met Kanker

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, geeft dat een enorme schok. Je leven staat op zijn kop, je vertrouwt je eigen lichaam niet meer en alle zekerheid, over wat je van plan was met je leven, verdwijnt. Kanker neemt veel ruimte in, zowel lichamelijk als emotioneel/sociaal en geestelijk. In korte tijd moet je veel informatie verzamelen en ook verwerken, beslissingen nemen en je omgeving inlichten. 

Je aanpassen, aan het feit dat je kanker hebt, kost veel energie. Wanneer onrust, angst en onzekerheid groeien, word je veerkracht danig op de proef gesteld. Het raakt je en je wordt er moe van. Nog ingrijpender zal het voor je zijn, als je hoort dat de kanker terug is gekomen. Je hebt overigens niet alleen met de kanker te maken, maar vooral ook met de behandelingen ertegen: Operatie, chemotherapie, bestraling, hormonale therapie of een combinatie hiervan. Je kunt hierbij in meerdere of in mindere mate last krijgen van klachten van algemene aard, of de meer specifieke bijwerkingen.

Hoe hou je jezelf hierin overeind?

Uit onderzoek is bekend, dat je beter herstelt, wanneer je lichamelijk in goede conditie verkeert, psychisch in balans bent en geestelijk actief. Het is dus zeker zinvol een bij jouw passende gezonde levensstijl te vinden. Maar het is ook goed je te realiseren dat we als mensen niet alles in de hand hebben. Dat je kanker hebt maakt je helaas niet uniek, maar wel je eigen manier en waardigheid om ermee om te gaan. 

Waar heb je behoefte aan?

Wil je misschien een betere ontspanning, meer warmte, minder pijn en een betere slaap? Misschien meer rust in je hoofd zodat je een plek kunt geven aan de vele gevoelens? Misschien wil je je beter voelen? Je moeheid aandacht geven?

Antroposofisch verpleegkundigen geven zorg waarvan bekend is dat het kankerpatiënten ondersteunt en helpt bij het herstel. In het centrum van deze zorg staan altijd de uitwendige therapieën. Dat zijn toepassingen van kruiden en oliën waarmee de huid “aangeraakt” wordt. Er zijn daarin verschillende mogelijkheden:Bij deze behandeling wordt het lichaam omhuld door een laagje van olie of kruid, gevolgd door een inpakking in een warm flanellen laken, voorverwarmde handdoeken en een wollen deken. In deze cocon of warmtebel wordt minstens een halfuur nagerust. In rust en stilte werken de plant en de warmte heilzaam samen; het ontspant, begrenst en creëert daardoor een beter thuis voelen in het eigen lichaam.

Uniek aan de uitwendige therapieën is de combinatie van verschillende elementen binnen een behandeling; de geneeskrachtige plant, de manier van aanraken via inwrijving/bad/wikkel, de warmtepakking en de ontspannen na rust. Het geheel versterkt het immuunsysteem en heeft een krachtige en stimulerende werking op de vitaliteit. Deze therapieën binnen de verpleegkundig zorg worden altijd aangeboden als kuur omdat het alleen zo ruimte en tijd kan geven aan ontwikkelingen. Zij werken heel concreet in op lichamelijke, energie– en emotionele problemen. Ze verwarmen, ontgiften, brengen meer energie, zorgen voor een diepere ademhaling, een betere in- en doorslapen en meer ontspanning. Ze verlichten angst en pijn en verminderen de bijwerkingen van bestraling en chemotherapie.

Antroposofische verpleegkundigen kunnen adviseren en ondersteunen bij specifieke vragen als pijn, koorts, kwetsbaarheid, uitputting, littekens, doorbloeding, mondzorg, misselijkheid, jeuk, koude voeten, pijnlijke en gevoelige toppen van handen en voeten, koude e.a.

Wikkels en kompressen ondersteunen onder meer het herstel tijdens de reguliere behandelingen. Ritmische inwrijvingen zijn overigens zonder druk en daarom milder en beter te verdragen dan gewone massages.

De vele ervaringen van patiënten vertellen dat deze antroposofische verpleegkundige zorg bijzonder gewaardeerd door mensen met kanker. Deze toegevoegde zorg kent naast curatieve ook preventieve en palliatieven mogelijkheden. Antroposofische verpleegkundigen werken mee aan herstel en balans. Met middelen en methoden die duurzaam zijn, eenvoudig, holistisch, doeltreffend en kostenbesparend. Opbouwend voor mens en milieu.

Toke Bezuijen, antroposofisch verpleegkundige Zoetermeer   

bottom of page